Време за действие за климатични права - граждански форум на 27.06.2023

Готови ли сме да отстояваме климатичните си права? Отговор ще потърсят на 27 юни 2023 г. над 50 природозащитници, правозащитници, местни общности, засегнати от екологични проблеми, както и организации в сферата на здравеопазването и човешките права. Дискусията ще се проведе в рамките на граждански форум "Време за действие за климатични права". Форумът е организиран от Фондация "БлуЛинк" в партньорство с европейската мрежа "Правосъдие и околна среда". Той е част от международна инициатива за повишаване на осведомеността на хората за техните климатични права, подкрепена от ЕС.

Във фокуса на форума е понятието за "климатични права", дефинирано от Пламен Пеев, PhD, международен експерт по право и политики за климата в “БлуЛинк” . Като ръководител на аналитичен правен екип за климатични права, той представя анализ на защитата от климатичните промени в рамките на еволюиращото екологично и климатично право. Проучването преглежда връзката на климата с базови човешки права като достъп до чиста питейна вода, въздух и храна, както и на защита на живота, здравето и имуществото ни от природните бедствия и климатичните промени.

Веднъж изяснили понятието за климатични права, изследователите на "БлуЛинк" проучват как те се разбират и отстояват от българските защитници на природата, климата, човешките права и представители на засегнати от климатичните промени общности. Резултати от допитване до тях представя Павел Антонов, PhD, управляващ редактор на BlueLink.net.

По света се водят или са приключили над 3000 дела срещу правителства и корпорации за липса на адекватни мерки за справяне с климатичните промени. Броят им расте с бързи темпове от 2016 г. насам. През 2023 г. на  дневния ред на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) също стои въпросът дали нежеланието на правителствата да намалят въглеродните емисии накърнява човешките права на европейските граждани. В последващата дискусия ще бъдат представени емблематични съдебни дела

В този контекст български граждански организации  разказват за съдебни дела у нас в защита на права, свързани пряко или косвено с климатичните изменения. Сред тях са спечеленото дело на "Група за чист въздух" срещу Столична община, спечеленото дело срещу Пловдивска община на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, както и заведеното от „За Земята“ и „Грийнпийс“ дело заради безсрочното разрешително за експлоатация на ТЕЦ "Марица Изток 2". Първоинстанционният съд отказа да отмени разрешението на централата да работи безсрочно. Но Съдът на ЕС наложи на българския съд да преразгледа решението си.

Климатичните права са предмет на управленчески политики и закони. Ето защо като отделно събитие в рамките на форума се провежда кръгла маса на тема "За кого са климатичните политики?". Тя разглежда въпроси като:

  • В крак ли е България с европейските климатични политики по отношение на качеството на въздуха и храната? 
  • Какво можем да подобрим в тази насока и как това ще подобри живота ни?

 

Гледни точки ще изразят представители на Националния център по обществено здраве и анализи, „За Земята“, и др. "Целта ни е да поговорим за екологичните и провозащитни проблеми, с които се борим, и да изясним къде са допирните точки между тях и какви действия можем да предприемем заедно," обаснява Полина Славчева, ръководител на климатични проекти в "БлуЛинк".

Участие във форума ще вземе и министърът на околната среда и водите Юлиан Попов.

Предварителна програма на събитието намерете тук

Включете се!

 Форум "Време за действие за климатични права" ще се проведе в Дома на Европа на ул. "Георги С. Раковски" № 124 в София.  "БлуЛинк" кани заинтересовани граждански организации, инициативи и групи, които се натъкват на връзката между климат и права в дейностите си. Местата са ограничени.  Регистрация за участие може да направите тук.

Форум "Време за действие за климатични права" се организира с подкрепата на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) на ЕС. „БлуЛинк“ изпълнява инициативата под ръководството на общоевропейската мрежа за правосъдие и околна среда Justice & Environment (J&E). J&E свързва 14 организации за екологично право в цяла Европа. Всички изразени в рамките на инициативата възгледи и становища са само на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз (ЕС).

 

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме и изследваме използването на интернет за гражданско действие в подкрепа на климата, човешките права и ценностите на обединена Европа, можете направeте дарениe тук  за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на "БлуЛинк" може да научите тук.

 

Сподели