Как да сме независими от цените на тока? Заповядайте на безплатен уебинар

В период на климатични промени, енергийна и геополитическа кризи, енергийните общности се утвърждават като надежден вариант за енергийна  независимост. Присъединете се на този уебинар, който разглежда ключовата роля на енергийните общности по време на енергийна криза.

Акценти:
➔ Разбиране на енергийната криза: Различните фактори, които допринасят за днешната енергийна криза, включително геополитическото напрежение,
недостига на ресурси, предизвикателствата, свързани с изкопаемите горива - например променливите цени на енергията и нарастващата енергийна бедност
➔ Какво е енергийна общност?: Видове енергийни общности и какви икономически, социални и екологични ползи носят те
➔ Енергийни общности в България: Има ли такива, каква е правната рамка и какви са предизвикателствата и възможности
➔ Енергийни кооперативи в Полша: Настоящо развитие и перспективи
➔ Сесия въпроси и отговори: Получете отговори на въпросите си от експерти

 

Гост-лектори:

  • Радостина Славкова - координатор "Енергия и климат", Екологично сдружение "За Земята"

Завършва Eко-икономика и Науки и политики за опазване на околната среда. Занимава се с климатични политики в подкрепа на справедливия енергиен преход на България. Има опит и в областта на енергийната бедност и енергийното обновяване на жилищни сгради. Радостина работи за свят, в който гражданите са част отдецентрализирана и демократизирана енергийна система, базирана на възобновяеми енергийни източници.

  •  Кристиян Димитров - експерт „Енергийни общности“, Грийнпийс България


Координатор кампания „Енергийни общности” от април 2022. Работи активно с Европейската федерация на гражданските енергийни кооперативи - REScoop. Работи активно по предложенията за промяна на Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) свързани с възможността хората сами да произвеждат енергията си.

  • Зузана Сасяк - експерт в Polish Green Network и мрежата CEE Bankwatch.


Адвокат, интересува се от опазване на околната среда и климата, устойчиво развитие и политиката на ЕС. Експерт в областта на европейската климатична политика и енергийната демокрация. Автор и съавтор на публикации за енергийните общности, възобновяемата енергия и транспонирането на актуализацията на Директивата за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници (на англ. RED II).

Модератор: Ива Димитрова – Координатор Икономическа справедливост, Екологично сдружение “За Земята” 


Независимо дали сте част от общност, заинтересован гражданин, политик или ентусиаст на тема енергия, този уебинар ще ви даде възможност да проследите как енергийните общности променят сектора и са двигател на положителни промени и изход от енергийната криза.

Ще бъде осигурен симултанен превод на български и английски език. Уебинарът е безплатен, но изисква предварителна регистрация.

Линк за регистрация


Споделете с мрежата си:
Facebook (BG)
LinkedIn (ENG)
Twitter (ENG)
Контакт: Ива Димитрова, Екологично Сдружение „За Земята”,
iva [dot] dimitrova [at] zazemiata [dot] org

Сподели