Семинар за данъчна справедливост: покана + програма

Все повече хора осъзнават вредата от неправомерното харчене на бюджетни средства. Все по-малко хора се примиряват с клептокрацията с примиренческата фраза: “Може и да краде, но поне прави нещо”. Но другата страна на медала – входът на системата на обществените пари също крие грозни чудовища. Високи или ниски, преки или косвени, за обикновените хора е много трудно да избегнат плащането на данъци. В това отношение големите корпорации разполагат с несравнени „предимства“. Техните данъчни хитрини ощетяват обществото и най-вече хората в развиващите се
страни. Иронията е, че истинската причина за трупащия се държавен дълг и липсата на бюджетни средства за образование, здравеопазване и
инфраструктура остава скрита.

На 27-ми и 28-ми ноември „За Земята“ ви кани на семинар в София, на който ще ви запознаем с темата за данъчната справедливост. Не, няма да ви учим къде и как да криете данъци. Ще дискутираме как укриването на данъци през офшорни компании има тежки и вредни последици за обществото.
Ще ви научим да сглобявате пъзела на данъчните трикове, които прилагат големите риби. Искаме с ваша помощ да запълним обществения дефицит от хора и медии, които разбират от данъчна справедливост и правят нещо по въпроса.

Семинарът е насочен към журналисти, редактори, блогъри, студенти от медийни специалности, към активисти на НПО, студенти от стопански и политически специалности, към активни граждани.

Ако се погледне под правилния ъгъл, данъчната материя далеч не е толкова суха, както някои компании биха искали хората да мислят. Семинарът ще започне от данъчното „АБВ“ и за участие в него не се изискват специални икономически и данъчни познания. Все пак е препоръчително кандидатите да имат базова икономическа култура и интерес към справедливото разпределяне на публичните ресурси. Семинарът е еднодневен. Насрочените две обучения на 27-ми и 28-ми ноември имат за цел да дадат на заинтересуваните възможност за избор между работен и почивен ден (петък или събота). Съдържанието на семинарите в двата дни ще е сходно.

Мястото на обучението е в гр. София и ще бъде допълнително уточнено. И за двата дни лимитът на участниците е по 20 души, така че се налага предварителна селекция. Моля, попълнете регистрационна форма и ни напишете кратка мотивация защо искате да участвате в обучението. Ако бъдете одобрени, ще се свържем с вас за подробности и уточнения. „За Земята“ не се ангажира да даде обратна връзка на неодобрени кандидати. В случай на силен интерес и много кандидати, ще се постараем да повторим обучението в началото на 2016 г.

Обучението ще бъде преплетено с ролеви игри и работа с реални бази данни. Може предварително да подберете интересен случай на фирми или бизнеси, които да проучим заедно по време на семинара.

Вижте програмата.

Регистрацията става през следния линк: http://goo.gl/forms/7sVAIBU2gY

Обучители: Димитър Събев, Руслан Йорданов, Десимир Панчев

Фасилитатор: Десимир Панчев

Сподели