Стратегическа среща на Коалиция за климата - България

Кандидатите за участие в управлението да се ангажират с преодоляване на климатичните промени и все по-осезаемите последици от тях, настояха участниците в стратегическа среща на Коалиция за климата - България. БлуЛинк проведе срещата  на 18-19 август 2022 г. в гр.Бяла, Варненско, като част от действията на фондацията за насърчаване на промените в политиките в областта на климата в България, с подкрепата на Европейската климатична фондация (ECF).

В срещата участваха организационни членове на Коалицията, сред които "Горичка", "ЕкоОбщност", "За Земята", WWF, както и индивидуални членове, сред които климатичният активист и бивш Заместник министър-председател по политиките за климата Борислав Сандов и климатоложката Антоанета Йотова, както и хора от екипа на БлуЛинк. Те анализираха текущата политическа обстановка в навечерието на изборите на 2 октомври 2022 г. и се информираха взаимно за текущи и планирани дейности за преодоляване на измененията на климата и намаляване на последиците от тях.

Основен фокус на срещата бе преглед на действащото в България климатично законодателство, подготвен от експерти на WWF и Блулинк. Участниците разгледаха слабостите на съществуващия Закон за ограничаване измененията на климата (ЗОИК) и формулираха насоки за подобряването му въз основа на представения резбор.

Експертите на БлуЛинк представиха проект за подобряване на комуникационните механизми на Коалицията и други дейности за засилване и популяризиране на усилията й.  Сред иновативните идеи за бъдещи действия бе обмислено провеждане на Климатична асамблея в България, по инициатива на учредителката на "Горичка", тенис зведата Маги Малеева. Коалицията ще потърди ресурси и възможности за осъществяване на идеята.

Приветствие на участниците в Бяла изказаха директорът на Местната инциативна група за Долни Чифлик и Бяла Коста Стоянов и председателят на УС на Сдружение "Локални алтернативи за устойчиво развитие - ЛАЗУР" в с.Горица Павел Антонов /трети и втори от дясно на снимката/. Антонов е и съучредител и управляващ редактор на БлуЛинк.

 

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели