Висши руски представители декларират нужда от затягане на контрола върху социалните мрежи

Уеб полиция

В сряда в столицата на Буларус Минск държавните прокурори на Русия, Беларус и Казахстан предложиха да бъде разработен механизам за контрол на социалните мрежи. Трябва да бъде отменена анонимната регистрация в мрежата и да се увеличат наказанията за виртуалните престъпления, допълни ден по-късно генерал-майорът от руската полиция Алексей Мошков, началник на управлението за специални технически мероприятия към руското вътрешно министерство.

И двата коментара са публикувани в руското електронно издание Газета.ру.

В Минск, на среща на прокурорите на страните-членки на Организацията на Договора за колективна сигурност*, представителите на Русия, Беларус и Казахстан са се обединили за нуждата от засилен контрол над интернет, основавайки се на неотдавнашните безредици във Великобритания.

"Според мен въпросът е очевиден, контрол в тази сфера трябва да има и мисля, че той ще бъде разумен, в интерес на защитата на свободите на гражданите", смята руският държавен прокурор Евгений Чайка, цитиран от Газета.ру.

Засега действията на силовите ведомства от ОНД в тази сфера са неуспешни. През април тази година Чайка се е оплаква в доклад до Съвета на руската федерация, че поркурата активно се бори с екстремизма в мрежата, но почти няма резултати, припомня Газета.ру.

На същото мнение е прокурорът на Казахстан Асхад Даулбаев. Той е припомнил на срещата, че в Казахстан прокуратурата предприема "много твърди действия" и затваря десетки общностни сайтове. В страната е нодостъпна отскоро и популярната руска блог-платформа LiveJournal, допълва Даулбаев.

"Въпросът за контрол на социалните мрежи, за контрол на интернет е въпрос на бъдещето, държавите трябва заедно да противодействат на това зло", резюмира казахстанският прокурор.

Блулинк припомня, че британският премиер Дейвъд Камерън също обвини социалните мрежи за безредиците в Лондон и няколко други градове. Думите му предизвикаха реакция от страна на граждански групи: „Предложенията на премиера са първосигнални и късогледи. Изглежда сякаш основната им цел е да изместят фокуса от социалните и политически условия, провокирали безредиците – включително младежката служба*, орязването на средствата за образование, смъртните случаи сред деца в семействата и при полицейски акции, разделението на бедни и богати, коментира Седрик Найт от Green Net”, член на Асоциацията на прогресивните комуникации във Великобритания.

В интервю за Газета.ру на 15 септември генерал-майорът Алексей Мошков практически се присъедини към исканията на прокурорите, заявявайки, че животът в интернет трябва да стане "по-цивилизован" и да следва законите на "реалния живот". "В мрежата има инструменти, които ти позволяват да се скриеш ,"да изключиш осветлението". Там има елемент на "всичкопозволеност". Има го този негативен контент, боклукът в интернет", смята генерал майорът. Според него трябва да се променят правилата на регистрация и провайдерите да предоставят услуга само на конкретни лица.

 

*На 15 май 1992 Армения, Казахстан, Киргизия, Русия, Таджикистан и Узбекистан подписват в Ташкент "Договор коллективной безопасности" (ДКБ). Русия в последно време възлага големи надежди на тази организация, разчитайки с нейна помощ да укрепи своите стратегически позиции в Централна Азия. Русия счита този регион за зона на своите стратегически интереси.

Сподели       

Коментари

снимка на Огнян Стоянов
Огнян Стоянов каза: В сряда в украинската столица Минск ???? Откъде е копи-пейст тази статия, та има такава безумна грешка. Още повече, че с отношението което имат Беларус и Казахстан към човешките права, контрола на социалните мрежи е стъпката с която те ще станат диктатури от 21 век :)))