Защо ни санкционират във Фейсбук и как да противодействаме? Доклад.

Икономически, имиджови,  технически фактори,  лошо корпоративно управление, потенциално нарушаване правилата и стандартите както от потребителите, така и от самата компания, и масово ползване на интернет тролове са сред причините, довели до ограничаването на представители на българската прозападна, либерална и зелена общност във Facebook. Това сочат резултатите от доклад "Свободни в Мрежата: Има ли несправедливо отношение към демократични, природозащитни и проевропейски гласове в българския Facebook и как да го прекратим?", проведен от изследователски екип на фондация "БлуЛинк".

 

Докладът представя находките от изследване по прект “Да спрем омразата и потискането на правозащитници и природозащитници  в българския Фейсбук!”, финансиран чрез Солидарния фонд на  Гражданско обединение “Равни БГ” чрез Българския фонд за жените. Проектът е в отговор на случаи през 2022 - 2023 г., при които активисти, лидери на мнение, комуникатори, инфлуенсъри и други се оплакаха, че “Фейсбук” ограничава и премахва техни коментари, постове и дори целите им профили.

Общото между тези случаи бе, че авторите са санкционирани докато изразяват проевропейски, демократични, зелени мнения, подкрепят правата на човека или критикуват кремълската агресия. В много случаи наказанията са за постове срещу руската агресия в Украйна, обясни Павел Антонов, управляващ редактор и съучредител на "БлуЛинк", който ръководи изследователския екип. Негови съавтори са Владислав Величков, изследовател от екипа на "БлуЛинк", и природозащитничката Александра Георгиева.

Пълен текст на доклада може да свалите от тук.

 

Възможни граждански действия и противодействия

Авторите идентифицират следните действия, които гражданските организации могат да предприемат или подкрепят, с цел преодоляване на изследваните проблеми:

● Отговорно поведение в мрежата, при което  всеки потребител прави необходимото за да  избегне санкциониране.
● Обжалване на несправедливи наказания - обжалването е първата належаща стъпка на съпротива срещу евентуалната несправедливост.
● Вдигане на “шум” - гласността остава силно оръжие за борба с несправедливостта, независимо дали извършителят е тираничен управляващ или корпорация, както е в случая.
● Обжалване от името на организация - тежестта на институционалните потребители е по-голяма и вероятността казусът да бъде съвестно прегледан от човек, а не от AI, нараства.
● Противодействие чрез медийно отразяване - отразяване в  медиите може да принуди  Facebook да предприеме действия.
● Натиск чрез рекламодатели във Facebook - когато компаниите, рекламиращи във Facebook,  видят с какви (смущаващи) изображения и действия се свързват техните реклами, ефектът е голям. Facebook, докато политиката по модерация на съдържанието не се подобри.
● Включване в процеса на подобряване на “стандартите на общността”  - целта на това взаимодействие е да се подобри разбирането и да се подпомогне подобряване на условията за участие на гражданските актьори в дигиталната среда. 
● Съвместни искания към Мeta -  гражданските организации, мрежи и движения прибягват до класически кампанийни и застъпнически действия за подобраване на условията на ползване на Facebook и други платформи.
● Застъпничество за законодателен контрол - когато саморегулацията, не работи, се налага регулаторна намеса и гражданските организации следва да участват във формирането на политиките, които регламентират поведението и услугите на платформите за обмен на съдържание. С оглед на гигантската лобистка мощ на този тип компании, най-резултатна се оказва регулаторната намеса на ЕС.

За “БлуЛинк”  е важно да се противопоставим и да прекратим практиката да бъдат ограничавани във Фейсбук - една от най-популярните социални мрежи в България, обясняват авторите. Докладът е първа стъпка за изследваме и проумяване на случващото се. Изследването съвпадна с неочаквано ескалиране на проблема в края на 2022 и началото на 2023 г., предизвикано от разследвания на партньорската ни мрежа Bird.bg и широкият им обществен отзвук, който доведе до множество медийни публикации, оживена дискусия в социалните мрежи, изслушване в Народното събрание и оттегляне от България на компанията “Телус” - подизпълител на собствениците на “Фейсбук”.

 

Повече информация:

 

За Равни БГ

“Равни БГ“ е  гражданско обединение между 37 организации, които вярват в демократичните ценности и работят в сферата на защита на човешките права, уязвими групи, устойчиво развитие, застъпничество и др. Членовете на обединението, сред които е и фондация “БлуЛинк”,  сътрудничат за преодоляване на нарастващия през последните години натиск срещу тях и каузите, които отстояват.

 

Тази публикация е част от проект “Да спрем омразата и потискането на правозащитници и природозащитници  в българския Фейсбук!” финансиран чрез Солидарния фонд на  Гражданско обединение “Равни БГ”.  С финансовата подкрепа на Българския фонд за жените (БФЖ). Мненията, изразени в тази публикация, принадлежат на авторите и не отразяват непременно позициите на БФЖ.


 

 

 

Още нещо важно

Направите дарение за фондация „БлуЛинк“ за да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация, гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели