В подкрепа на честната журналистика в България и протеста на журналистите от БНР

Като журналисти и хора, подкрепящи незавимата етична и професионална журналистика в обществен интерес, се солидаризираме с протестиращите през  журналисти от Българското национално радио /БНР/. Твърдо подкрепяме исканията им за прекратяване на безогледните съкращения на вънагражденията им и оставка на ръководството на БНР, оглавявано от Радослав Янкулов.

През последните десетилетия свободата на словото в България се срива безпрецедентно, а почтената обществено-отговорна журналистика е доведена до ръба на изчезването. В тази среда, БНР се откроява като обществената медиа, в която качеството на журналистическия продукт рязко констрастира с блудкавата чорба от манипулация, неприкрито печалбарство, и търговия с влияние, сервирана от мнозинството останали средства за масово осведомяване. В много случаи журналистите на БНР са сред малкото, които демонстрират професионализъм  и професионална етика като отразяват важни за хората теми и проблеми, независимо дали засягат икономическите и политически мераци на натрупалите безнаказаност медийни барони и техните ратаи в политиката, медиите и обществения сектор. 

Отказваме да се примирим с превръщането на журналистите в подвижни стойки за микрофони, платени глашатаи, момчета и момичета на поръчка, които всеки самозабравил се притежател на достатъчно пари, власт или политически чадър, може да третира като измет, нарича "олигофрени", гони и унижава. Не е работа на главните редактори и изпълнителни директори на национални медии да мачкат икономически честните журналисти, нито да висят за подаяния в сенчести чакални, да пият коктеили, да пушат пури, да прокарват опорните точки на офшорни банкери, индустриалци с пагони и "успели млади хора", домогнали се до власт и монополи в един или друг сектор от икономиката.

Колегите от БНР вършат достойно работата си, въпреки унизителни условия и възнаграждения за общественополезна журналистика от десетилетия. Поредното им окастряне от българската държава и ръководството на БНР  поставя журналистите в невъзможонст да продължат да го правят. Нанесеният удар засяга не само служителите на БНР, но и всички останали журналисти в България, които отстояват етичните, социални и професионални норми на професията си - така, както повеляват демократичните и конституционни устои на Западната демокрация, които България е приела да следва. Тези норми засега намират приложение в повечето програми на Националния радио ефир, но пред очите ни в момента държавата упражнява икономически геноцид над техните пазители - журналистите на БНР.

Категорично заставаме зад отговорната почтена етична журналистика и настояваме обществено-отговорните политически сили в обществото да инциират незабавно законови промени, които я освободят от мъртвата хватка на политическите и икономически зависимости. Четвъртата власт е гаранция за свободата, законността и просперитета на всяко развито съвременно общество, и България не може да си позволи да я загуби.

 

Подкрепили:

Д-р Павел П Антонов, Управляващ редактор и съучредител на BlueLink.net  и електронното издание за журналистика в обществен интерес Евромегдан.бг

Наталия Димитрова-Попова, Председател на УС на фондация "БлуЛинк",

и следните журналисти, експерти и активни граждани:

Подпиши петицията
Сподели