Свободните електрони за 2015

Инициатива "Правосъдие за всеки", "Блог за Економика" на Димитър Събев, Общество.бг и "Маргиналия" са номинациите за лауреати за 2015 г. на традиционната годишна награда "Свободен електрон" на фондация "БлуЛинк". Наградата отличава индивиди, граждански инициативи и организации, демонстрирали визия и иновативност при ползването на информационните технологии и интернет за укрепване на демокрацията и гражданското общество, прилагане на европейските ценности в България и опазване на околната среда.  БлуЛинк кани активни граждани и членове на граждански организации и НПО да определят носителя на наградата на публиката като изберат една от номинациите за 2015 г. в страницата на церемонията по награжданането във Фейсбук или office [at] bluelink [dot] net (subject: %D0%A1%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%20%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%202015) (по електронна поща), като по този начин ще определят носителя на Наградата на публиката. Краен срок за гласуване: до 12.00 ч. /пладне/ в петък, 15.01.2016 г.

Наградата "Свободен електрон" е учредена от БлуЛинк през 2009 г. и се присъжда ежегодно от Управителния съвет на фондацията. Тя има за цел да популяризира постижения при ползването на информационните технологии и интернет за постигане на целите, заради които е създадена мрежата BlueLink.net. Наградата на публиката се връчва въз основа на гласуване в интернет от 2014 г. 

 

Номинации за Свободни електрони на 2015 г.

Номинирани за наградата "Свободен електрон" през 2015 г. са следните личности, организации и колективи:

Инициатива "Правосъдие за всеки" - независима гражданска общност, с мисията за установяване на справедливост в българското общество чрез независим съд и ефективно правораздаване, като задължително условие за социален и икономически просперитет.

 

Блог за економика - блогът на Димитър Събев - един от малкото солидни и безпристрастни източници на критичен икономически анализ и задълбочени журналистически разследвания в дебрите на икономическата и финансова олигархия. Формулата на автора: Економика = Природа + Пазар + Култура.

 

Общество.бг - независими създатели на електронни инструменти за бърза и удобна връзка държава-гражданин. Инициатори на инициативата за свободен код в държавната администрация. Освен това са разработили: Следи парламента, Питай ги, Grada.me, RE:CYCLE, Опознай депутата, Howto.bg, Обществени Известия и новия сайт за улесняване на граждански сигнали до институциите Signali.bg.


Маргиналия - Правата на човека са решението. Електронното издание за човешки права и толерантност, чиито данни, факти, анализи и гледни точки балансират до голяма степен мрака, омразата и агресията, която владее голяма част от интернет и традиционните медии.

 

Носители на наградата през 2014 г.

Свободен електрон на 2014 г. получи Самуил Петканов, създател и главен редактор на Не!Новините. Уебсайтът поглежда на сериозните проблеми от ежеднвието в България в сфери като политката и икономиката със сарказъм (но никога с омраза, както твърди създателят му). За кратко уебсайтът придоби изключителна популярност и стана особено цитиран от останалите медии. Награда на публиката за 2014 г. спечели Атанас Чобанов – главен редактор на уебсайта за разследваща журналистика Биволъ. Сайтът е партньор на Wikileaks и OCCRP в България. Известен е с разследванията си за дейността на политици и връзките им с мафиотски групи. Със своите поредици от материали Биволъ не рядко предоставя основна и полезна информация, която води до граждански протести. Повече информация за Свободните електрони можете да получите тук.

 

Мрежата за гражанска активност BlueLink.net

BlueLink.net e гражданска информационна мрежа, създадена с цел използването на интернет за подобряване на природната и обществена среда в България чрез подпомагане на активните и принципни граждански организации и групи. Мрежата е създадена през 1998 г. от  ЕКО-КЛУБ 2000, Еко-клуб “Тера” - Благоевград, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие - Варна, Геоекоклуб “Академика” – Велико Търново, Българско дружество за защита на биоразнообразието “Семпервива” - Перник, “Зелени Балкани” - София, “За Земята”, Информационен и учебен център по екология. Концепцията за мрежата и нейната първоначална реализация осъществяват уеб-експертът арх. Васил Беязов, журналистът Павел Антонов и холандският активист и експерт Вилем Оостенбринк, по това време представител на Milieukontakt Oost-Europa за България. Изброените организации и личности стават съучредители на фондация "БлуЛинк", която от 1999 г. поддържа и администрира дейностите на мрежата.

 

BlueLink.net ще връчи наградата "Свободен електрон" за 2015 г. в рамките на проект „YouthLink: Уеб-инструменти и капацитет за гражданско наблюдение, застъпничество и въздействие”, подкрепен от Програмата за подкрепа на неправителствени организации към Финансовия механизъм на Европейската икономическа общност. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация БлуЛинк и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България. 

Сподели