Грета Тунберг срещу орбановата цензура

Грета Тунберг фигурира в списък от чувствителни теми, за отразяването на които унгарските журналисти са задължени да изискват специално разрешение. Това стана ясно от изтекъл имейл,  публикуван от POLITICO, от който се разбира, че редакторите в държавни медии, са снабдени със списъци на чувствителни теми.

Освен популярната млада климатична активистка, списъците включват също теми като политиките на ЕС, миграция, европейски тероризъм и църковните въпроси. Редакторите  са задължени предварително да получават предварително одобрение от началниците си за всеки проект за отразяване на тези теми. От изтеклата кореспонденция става ясно, че е в Унгария е забранено също отразяването на всякакви доклади от организации за защита на правата на човека.

След публикацията на POLITICO, унгарската Фондация за подкрепа на медийните услуги и управление на активите (MTVA) представи драконовските мерки за контрол на съдържанието в държавните медии, като “част от нормалния редакционен процес”. MTVA  владее значителна част от медиите и контролира голяма част от унгарското медийно съдържание. Според изявление на фондацията, цитирано от POLITICO, формата, мащабът и тематичните области на публикуване в държавните медии били „предмет на редакционно вземане на решение“, както във всяка друга редакция.

Случаят демонстира плашещо структурно посегателство срещу журналистическата независимост в унгарските държавни медии, коментира от Будапеща Павел Антонов, анализатор на новинарските практики в централна и източна Европа и управляващ редактор на БлуЛинк. Както съдържанието на изтеклите имейли, така и обяснението на MTVA, разкрива внедрени механизми за държавен и политически контрол над медийното съдържание, несъвместими с демократичната функция на журналистиката като “Четвърта власт”, смята той.

“С демократичните промени Унгария, България и други страни от региона се освободиха от механизмите за централизиран контрол над медиите и пропаганда от страна на държавата и връщането им в действие 30 години по-късно е недопустимо”, заяви Антонов.

Свободата на печата не подлежи на съгласуване, коментира Грета Тунберг чрез профила си в туитър на 02.03.2020. “Списъци като тези никога не трябва да съществуват. Но тъй като ги има, предполагам е чест да бъда на тях ”, пише подрастващата активистка. „Това показва значението на демокрацията. Свободата на печата не подлежи на преговори", завършва Грета.

Специалния редакционен контрол над Грета Тунберг е в съответствие със съпротивата на унгарските управляващи срещу климатичните политики на ЕС, която се сблъсква с неочаквано висока обществена загриженост за измененията в климата в страната. Според проучване на Евробарометър през октомври 2020 г. 85% от жителите на централноевропейската страна намират изменението на климата за "много сериозен" проблем.

Унгария отбеляза 2018 г. като най-горещата в историята си, а международната природозащитна организация WWF посочи, че страната е особено уязвима от засушаванията, предизвикани от изменението на климата. През септември 2019 хиляди предимно млади хора участваха в климатична стачка в Будапеща. Един от участниците в нея издигна плакат, с надпис „Грета не е болна, нашата планета е и нашите политици“ - в отговор на изявление на орбанов министър, който ден по-рано нарече шведската активистка "болно дете" и определи нейното нейното движение като "отблъскващо" за обикновените унгарци. През юни 2019 г., Унгария заедно с Полша и Чехия наложи вето на съвместна декларация на ЕС за целия въглероден неутралитет до 2050 г.

Още нещо важно

БлуЛинк е партньор на ECPMF.

За усилията на фондация БлуЛинк в подкрепа на качествената и етична журналистика в обществен интерес можете да научите тук.

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели