Дискусия: Геополитика на дерастеж по време на конфликта в Европа - на 11.10.2023 в Лайпциг

БлуЛинк подкрепя Европейската зелена фондация (GEF) като провежда дискусионна работилница озаглавена "Геополитика на дерастеж по време на конфликта в Европа" . Събитието ще се случи на  11.10.2023 г., от 14:30 CET (15:30 българско време) в хибриден формат:

  • на живо в Лайпциг, като част от откритото пространство на Международната кръгла маса REVOLUTIONALE, традиционно провеждана от немската Фондация "Мирна революция" и
  • онлайн, в платформата Zoom.

              
Събитието се фокусира върху проблемите на мира, сигурността и икономическата трансформация. То е част от дейностите на БлуЛинк по проект "Геополитика на Европа след растежа", изпълнен от GEF с подкрепата на Wetenschappelijk Bureau GroenLinks и още пет европейски партньори, сред които и "БлуЛинк", и с финансовата подкрепа на Европейския парламент.
      
Идеите за пост-растеж привличат много зелени мислители, активисти и политици в България и Европа. Но как тези идеи се вписват в новата геополитическа ситуация в Европа след военното нападение срещу Украйна? Присъединете се към нас в Лайпциг, Германия – или онлайн – на тозва събитие за анализатори, активисти, експерти и лидери на общественото мнение, интересуващи се от развитието на зелени визии за европейската геополитика.

Относно събитието

Зелените политики, които зачитат планетарните граници и позволяват на глобалния юг да се развива, изглеждат несъвместими с неограничения икономически растеж в ЕС. Имаме нужда от реалистичен сценарий за бъдеще, в което консумираме по-пестеливо, но живеем по-добре заедно. Сценарий, който би могъл да бъде възможен в контекста на намаляване на растежа.

Войната в Украйна напълно промени геополитическия пейзаж. Днес идеята за прекратяване на растежа на БВП в ЕС среща нови и важни пречки, като властта и богатството се измерват във военния капацитет. Може ли Европа в процес на намаляване на растежа да изгради сила и устойчивост в този контекст?

За да се справи с този проблем, Green European Foundation с подкрепата на BlueLink организира семинар в Лайпциг, като част от поредица от експертни срещи в цяла Европа. Резултатите от тези срещи и по-нататъшни изследвания и интервюта ще бъдат включени в окончателна публикация, която ще бъде пусната през есента на 2023 г.

Каним изследователи, активисти и политици – особено от Централна и Източна Европа и Украйна – с интерес към зелени политики и геополитика да представят перспективи, опит, аналитични доклади или доклади за дейността и да се включат в дискусия по следните въпроси:
 

  • Как намаляването на растежа в рамките на ЕС влияе върху способността на ЕС да постига геополитически цели като осигуряване на сигурност и какви са произтичащите от това напрежения и синергии?
  • Може ли напрежението между тези приоритети да бъде смекчено и по какъв начин?
  • Как би било възможно да се оптимизират възможностите, които намаляването на растежа предлага, включително за демократичен разцвет и по-безопасна Европа и свят?

 

Не търсим окончателни отговори, а по-скоро мисли и предложения за последващи стъпки. Насърчаваме креативността, аналитичното мислене и свежите подходи към поставеното предизвикателство.

Предистория на проекта

Това събитие е част от проекта на GEF Geopolitics of a Post-Growth Europe, който изследва напрежението между дерастеж/пост-растеж и геополитика. Проектът има за цел да разпали разговор между критиците на икономическия растеж и прогресивните мислители за външната политика и политиката на сигурност, които сега често работят в отделни кръгове. Той търси решения отвъд наивния антимилитаризъм и удобната вяра в зеления растеж. Научете повече за проекта и неговите констатации на geopoliticspostgrowth.eu.

Практическа информация

Работната среща ще се проведе като част от Международна кръгла маса 2023 REVOLUTIONALE, organizirana от Фондация "Мирна революция" в Лайпциг. Можете да намерите повече информация за тази конференция тук.

Дата и час: 11 октомври 2023 г. (14:30 CET)
Местоположение: Лайпциг, Германия и онлайн (хибридно събитие)
език: Английски
Регистрация: Отворено за всички заинтересовани участници, но моля, регистрирайте се предварително чрез тази връзка. Моля, използвайте полето „Въпроси и коментари“, за да посочите обхвата на интересите си или предложената интервенция. Ще получите имейл за потвърждение след регистрация.

В случай, че искате да ,частвате на живо на събитието в Лайпциг, моля, изпратете имейл до office [at] bluelink [dot] net (office [at] bluelink [dot] net) до петък, 6 октомври.

You can read this announcement in English at GEF's site here.

Проектът “Геополитика след растежа в Европа” се провежда от Европейската зелена фондация (GEF) с подкрепата на Wetenschappelijk Bureau GroenLinks, Fondation de l’Ecologie Politique, Etopia, Transición Verde, Фондация “БлуЛинк”, Center for Green Politics и Green House, и с финансовата подкрепа на Европейския парламент зa GEF.

 

 

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме използването на интернет за конструктивен обмен на мнения и анализи за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, имаме нужда от самостоятелност. За да подкрепите Мрежата за гражданско действие BlueLink.net,  направeте дарениe тук  за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на "БлуЛинк" може да научите тук.

 

Сподели