БлуЛинк: забраната за тютюнопушене трябва да остане и прилага ефективно

До ПРОФ.Д-Р СТОЯН ТОНЕВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
43-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

От
Д-Р ПАВЕЛ АНТОНОВ
УПРАВЛЯВАЩ РЕДАКТОР, ФОНДАЦИЯ "БЛУЛИНК"
WWW.BLUELINK.NET

 

УВАЖАЕМИ ПРОФ.Д-Р ТОНЕВ,

Обръщам се за да изразя категоричното становище на фондация "БлуЛинк" срещу предложението за отмяна на забраната за тютюнопушене на обществени места от ПП "Атака". Забраната за тютюнопушене на обществени места е европейска правна норма, която подрежда България сред все по-голям брой страни-членки на ЕС. Подобни забрани по цял свят са се доказали като действащ и ефективен инструмент за намаляване на тютюнопушенето и подобряване на здравето на обществото.

Специално изследване, поръчано от Европейската комисия през 2011 години доказа, че тютюнопушенето нанася огромни икономически щети върху европейската икономика, и върху икономиката на България . Но най-важният и безспорен аргумент в полза на забраната остава доказаното й въздействие като инструмент за предпазване на непушачите, пасивните пушачи, младите хора и децата, както и самите пушачи, от постоянното въздействие на никотиновата зависимост, която гарантира печалбите на тютюневата индустрия.

Отмяна на забраната в страна като България, където нивата на заболяване и смъртност от доказано свързани с тютюнопушенето заболявания е сред водещите в Европа, би представлявяло престъпен клиентелистки жест към интересите на тютюневата индустрия, в ущърб на здравето и благоденствието на българските граждани и техните деца.

 

Д-Р ТОНЕВ,

Като председател на здравната комисия в Парламента и медицински специалист, разчитаме на Вашата твърда подкрепа за забраната за тютюнопушене на обществени места, и на подкрепата на колегите Ви Народни представители, които споделят европейските и хуманни цивилизационни ценности. Нещо повече, призоваваме Народните представители да подкрепят предложенията на Коалицията "За живот без тютюнев дим" и да предприемат спешни законодателни мерки за подобряване на контрола над забраната, подобряване на действията на държавните контролни органи, разширяване на обхвата им и включване на граждански структури за осигуряване на законност и защита на правата на гражданите.

Фондация "БлуЛинк" е регистрирана в обществена полза по Закона за организациите с нестопанска цел за да подпомага демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на ценностите на обединена Европа в България. Фондация "БлуЛинк" е член на обществената коалицият"За живот без тютюнев дим".

 

С уважение,

 

<електронен подпис>

Д-р Павел П Антонов
Управляващ редактор и член на Съвета на Учредителите
Фондация "БлуЛинк"

20.01.2015 г.
София

Сподели