333 подписа против вмешателството на МВР във Факултета по журналистика и свободното слово

Възпитаници, преподаватели и студенти във Факултета по журналистика и масова комуникация /ФЖМК/ към СУ, други факултети и университети, журналисти и граждани се обявиха срещу присъствието на полиция във ФЖМК и вмешателството на МВР в свободното слово. Над 333 подписаха електронна петиция на адрес http://www.peticiq.com/fjmc_mvr, която остава отворена за подписване. Писмото е адресирано до министрите на външните работи и образованието, с копие до председателите и членовете на парламентарните комисии по медии и образование, "Репортери без граници" и независими медии в България. Инициатор на писмото е Павел Антонов, Управляващ редактор на "БлуЛинк" и възпитаник на ФЖМК. Копие от писмото ще бъде изпратено и до председателите на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозо и Европейския Парламент Мартин Шулц.

Подписалите писмото настояват за  незабавно изтегляне на полицейските кордони, които са преградили Факултета по журналистика и масова комуникация /ФЖМК/ при Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ и блокират достъпа на студенти и преподаватели до сградата му от средата на деня на 15.11.2013 г. Изискването на студентски книжки от студентите, и  на пропуски от преподавателите е извън прерогативите на полицията и трябва да бъде прекратено незабавно. Нататък писмото гласи:

Молим да пресечете въвличането и участието на МВР и българската полиция в действия, които нарушават базисни демократични принципи, като деполитизирането на службите за сигурност, свободата на изразяване, независимостта на медиите, и автономията на академичните институции. Всички тези принципи са заложени в Конституцията и законите на Република България, договора за присъединяване към Европейския Съюз, и общоевропейското законодателство. МВР ги нарушава като:
-          възпрепятства достъпа на преподаватели и студенти до университетските сгради;
-          изработва неверни твърдения за тиражиране в медиите, с цел подкопаване на демократичния протест и свободата на словото на студенти, университетски преподаватели и европейските граждани на Република България;
-          допуска и насърчава отказ от легитимиране на полицаите, и
-          използва непропорционално високи равнища на полицейско насилие срещу демонстриращите срещу правителството студенти, преподаватели и граждани.
 
Огромната концентрация на полицейски части от цялата страна в охрана на Народното събрание е в остър контраст с липсата на адекватна реакция от страна на полицията и службите за сигурност срещу вълната от ксенофобски и расистки атаки на етническа и верска основа в София.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,
Настояваме да поемете отговорността си като държавни ръководители на страна членка на ЕС, и незабавно да се разпоредите за прекратяване на закононарушенията от страна на полицейските органи насочени срещу демократично протестиращи български  граждани, и да пренасочите усилията им за обуздаване на насилието и агресията, които заливат улиците на България.
Сподели