Европейска сигурност след растежа - поглед от ЦИЕ и глобалния Юг

През октомври и декември 2023 г. фондация „БлуЛинк“ проведе две дискусионни работилници в опит да потърси гледните точки на страните от Централна и Източна Европа и глобалния Юг към концепцията за дерастеж в Европа.


Събитията бяха фокусирани върху проблемите на мира, сигурността и икономическата трансформация. Те са част от дейностите на „БлуЛинк“ по проект „Геополитика на Европа след растежа“, изпълнен от Европейската зелена фондация (GEF) с подкрепата на Wetenschappelijk Bureau GroenLinks и още пет европейски партньори, сред които и „БлуЛинк“, и с финансовата подкрепа на Европейския парламент.

 

На 11 октомври 2023 г. се състоя дискусията „Геополитика на дерастеж по време на конфликти в Европа“. Тя се проведе в хибриден формат: на живо в Лайпциг, като част от откритото пространство на Международната кръгла маса REVOLUTIONALE, традиционно провеждана от немската фондация „Мирна революция“ и онлайн в платформата Zoom. Втората дискусия беше организирана на 11 декември. Тя протече изцяло онлайн и постави фокус върху страните от глобалния Юг.

 

Работилниците дадоха трибуна на изследователи, активисти и политици от редица страни, сред които България, Унгария, Гърция, Канада, Демократична Република Конго, Бразилия, Турция, Индия, Грузия, Украйна. Те потърсиха отговор на въпроса дали е възможно бъдеще, в което консумираме по-пестеливо, но живеем по-добре заедно и ще може ли така Европа да изгради сила и устойчивост на фона на възпламеняването на множество военни конфликти.

Участниците дискутираха какви биха могли да бъдат ползите и как Европа може да се справи с отрицателните последствия от свиването на икономическия растеж. Развитие и иновации в технологиите, намаляване на търговската зависимост от трети страни и превключване към по-устойчиво и етично потребителско поведение бяха посочени като възможни плюсове.

Каспър Уитс

 

Каспър Уитс, специалист по външна политика за Китай и Япония, разкри, че до няколко десетилетия минералите може да се превърнат в почти напълно кръгова индустрия. Има риск икономическото преосмисляне да изтласка Европа в периферията на геополитическата сцена, но също така може да й донесе нови партньорства, например с Китай, подчерта Уитс.

 

Пътят на дерастеж със сигурност ще изисква жертви и лишаване от удобства, с които хората в развитите страни са свикнали. Това обаче може да даде тласък за развитие на по-качествени, ефективни и достъпни обществени услуги и блага. Участниците в дискусиите дадоха различни идеи как може да се случи това: въвеждане на задължителна военна служба за сметка на по-кратка работна седмица, развитие на обществения транспорт, качествено производство и приоритизиране на ремонтните дейности пред замяната с нови продукти.

 

Управляващият редактор на БлуЛинк Павел Антонов и участници от Лайпциг

 

 

 

 

Двата уъркшопа дадоха възможност и за излагане на въпроси и опасения около процесите, които ще съпроводят евентуалния дерастеж. Зехра Ясин, преподавател в Университета за социални науки в Анкара, подчерта, че за да се намерят добри геополитически решения, първо трябва да се изследва и разбере процесът по интегриране на глобалния Юг в международната икономика. Лусиана Мая, директор на организацията Futurbanos, изрази притеснение за икономическите последствия за южните партньори на Европа. С изказването си Шахин Насири, преподавател по политическа философия в Университета в Тилбург, даде храна за размисъл дали е възможно Европа да приеме идеята за дерастеж, като се отчете вътрешноприсъщият за капитализма антагонизъм.

Осъзнавайки, че еднозначните отговори невинаги са възможни, организаторите на работилниците оцениха високо свежия, творчески и аналитичен подход на участниците.

 

Проектът „Геополитика след растежа в Европа“ се провежда от Европейската зелена фондация (GEF) с подкрепата на Wetenschappelijk Bureau GroenLinks, Fondation de l’Ecologie Politique, Etopia, Transición Verde, фондация „БлуЛинк“, Center for Green Politics и Green House, и с финансовата подкрепа на Европейския парламент зa GEF.

 

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме използването на интернет за конструктивен обмен на мнения и анализи за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, имаме нужда от самостоятелност. За да подкрепите Мрежата за гражданско действие BlueLink.net,  направeте дарениe тук  за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на "БлуЛинк" може да научите тук.

 

Сподели