Най-старото дърво в София

Горунът

В продължение на няколко години се опитваме да намерим собственика на дървото, който да се погрижи за него, но до момента нямаме никакъв успех. Дървото загива пред очите ни, и то не защото е старо (само на някакви си 500-600 години), а защото вече десетилетия наред никой не полага грижа за него. Освен че короната му пази сянка на паркиралите отдолу автомобили, от няколко години насам и стволът му се използва като опора на контейнерите за смет – да не ги обръщат бездомните кучета.

Първите исторически данни, както за това дърво, така и за другите от този дървесен вид в района, датират отпреди повече от 300 години, когато кв. Княжево се е казвал село Клисура и основните дейности на местните жители са била скотовъдството и минното дело. Горите около село Клисура (днешните Люлин и Витоша) са се изсичали поголовно, както поради наличието на железни находища в района, така и за отопление на населението.
Въпреки търсенето на този основен енергиен ресурс за времето си, територията, където се намира въпросното дърво, се е пазела и там сеч не е имало, а местността над селото се е наричала “Дъбето”, именно поради наличието на вековни дървета от този дървесен вид.
   В началото на миналия век в тази местност се е намирал и “Самуиловият дъб”, който се е казвал така, защото е датиран  от времената на цар Самуил: близо 900-годишен. Лично княз Батенберг е забил брадвата в ствола му, за да си направи корито за храна на животните в първата Зоологическата градина в България.
Нашето дърво и още няколко други  в тази местност са били запазени и през 1972 г. са включени в Държавния регистър за вековни дървета, като са образували група вековни дървета. Табелката “Вековно дърво” и оградата съществуваха до 1998 година, когато дървото “отпада” от Държавния регистър и всички документи около съществуването му и историята са изчезнали мистериозно, като по този начин местността променя статута си и вече не е защитена. Следват “законни” заменки на гори в местността и оттук насетне никой не чува нашите призиви дървото да се запази.

    Наглостта на общинската и държавна администрация не спира до тук, ами започват действия, за да "докажат",  освен че съществува друго дърво по старо от това на територията на София,  то и това  дърво никъде не се споменава, а то на пук на всичките лъжи, кражби и опити да се унищожи все още е живо, но докога ли?. 

  Надявяме се, че все пак Природата ще надделее над партийните интереси, защото Партията е една в България, Партията на парите  и мени цвета си според сезоните!

 

 

Сподели       

Коментари

снимка на Анонимен
Анонимен каза: 3-та световна чука на вратата. Нова ера наближава. Смърт за всички подвластни на личната си изгода.
снимка на presly
presly каза: Дървото живо ли е още?