Милион алени рози - през лицето на диктатурата

Президентите Лукашенко, Путин и Кучма ухажват Ала Пугачова през 2001 г.

Aлла Пугачова възкръсна! Десетилетия наред беше глас от ВЕФ-а, черно-бяла реликва от време оно в пъстроцветния комерс на съвременността. И най-внезапно Пугачова слезе от официозните екрани и заговори в социалните мрежи като жива руска жена, съпруга, бранеща мъжа си в тежък момент.

Но гласът на Пугачова не е кой да е глас. Той звучи пряко от амвона на руската национална идентичност  - узурпирана в момента от един брутален режим, който от години отнема правото на всеки несъгласен с управлението му да бъде руснак. Чрез провокативното искане да бъде вписана в уж позорния регистър на "чуждестранните агенти", Пугачова разкрива кухата му престъпна несъстоятелност. Демонстрира, че да си руснак и европеец е въпрос на личен свободен избор, неподвластен на путинската машина за подтисничество и репресии.

Нататък, с няколко прости думи тя демаскира върховния цинизъм, с който Кремъл праща на смърт стотици хиляди млади руснаци в безмислена нечовешка война срещу съседен народ. Прокужда милиони други в изгнание. Отнема свободите на останалите. И умишлено ги противопоставя на целия цивилизован свят, за да ги владее и контролира завинаги.

Дословно, съобщението на Алла Пугачова в Instagram гласи: "До Министерство на правосъдието на Руската федерация Моля да бъда зачислена сред чуждестранните агенти на моята любима страна, тъй като съм солидарна със своя мъж, честен, порядъчен и искрен човек, истински и неподкупен патриот на Русия, който желае на Родината процъвтяване, мирен живот, свобода на словото и прекратяване на гибелта на нашите деца за илюзорни цели, които правят страната ни парий и утежняват живота на нашите граждани. Алла Пугачева"

Пугачова на практика измива лицето на Русия. Показва, че хората и културата й са много по-големи от стиснатия юмрук на сатрапа. И, също важно за мен, изтръгна му руските песни, за да можем да ги пеем пак свободно навсякъде по света. Бунтарите Владимир Высоцкий и Булат Окуджава нямаше как да попречат на съвременния кремълския режим да злоупотребява с песните им. Попдивата Алла Пугачева се оказа жива и силна да го направи. ,Респект!

Признание и слава

Родена на 15 април 1949 г., Алла Пугачова завършва музикално училище и естрадна режисура в Москва. Москва, а през 1981 г. – естрадна режисура в ГИТИС. Стартира кариерата си като участник в агитационната бригада на младежкото радио през 1965 - 1967. През 1971 - 1972 г. е солистка на „Олег Лундстрен биг бенд“, а по-късно на „Веселите момчета“.  Голямата й зведда изгрява в България, на фестивала „Златният Орфей“ през 1975 г., където печели Голямата награда с песента „Арлекино“ на  Емил Димитров - вече легенда на българската естрада.

Оттогава Пугачова нееднократно засвидетелства публично признателност и огромно уважение към Емил и България. На прощалния си концерт в София на 22 октомври 2004 г. тя пада на колене пред Емил в пълната зала в НДК, където е качен на сцената на инвалидна количка. "Емил Димитров е записан със златни букви в книгата на моя живот. Задължена съм на Емил и като към композитор... Винаги ще обичам България, тя е страната, която ме направи богиня,” заявява Пугачова, на снимката в кадър от полубиографичния филм за нея на Александър Орлов "Жената, която пее" (1978 г.).

През 1970те и 1980те години Пугачова става най-голямата съветска попзвезда.  Печели Голямата награда на фестивала в Сопот, Полша (1978 г.), златни плочи от Финландия и MIDEM в Кан, изнася рецитал в зала „Олимпия“ в Париж (1982 г.), гастролира на фестивала „Сан Ремо“ (Италия). Тя пише музика, играе във филми, участнва или води десетки телевизионни и концертни и шоу програми. Хитът и "Милион алени рози" става най-популяната руска песен в много страни по света.

На 1 януари 1975 излиза легендарният филм на Елдар Рязанов "Ирония на съдбата, или приятна баня!", който съдържа песни в изпълнение на Пугачова. Филмът традиционно се излъчва всяка новогодишна нощ в Русия и е гледан от десетки милиони зрители. Излъчени са и много биографични филми за Пугачова в СССР, Русия и по света.

Пугачова получава пълно държавно признание преди и след падането на СССР. Удостоена е с много държавни награди включително и със званието „Народен артист“ и Орден за заслуги трета степен на Русия през 2009 г., връчен и от тогавашния президент Дмитрий Медведев /на снимката/.

Бунтът на Пугачова

Ролята на национална пропагандна икона на режима се оказва тясна за руската попзвезда. От началото на руската агресия в Украйна тя нееднократно намеква неодобрение. Но избликът й в социалната мрежа Instagram от 18.09.2022 г. e предизвикан от вписването на съпруга й Максим Галкин  в т.нар. "Регистър на чуждестранните агенти" в Русия. Регистърът, въведен по закон от 2012 г., включва стотици активисти, граждански организации, журналисти, блогъри и други обществени фигури, които са се изказали против режима на Владимир Путин. Галкин е първото добавено в него име от началото на войната в Украйна. Причината - съпругът на Пугачова редовно критикува войната и се подиграва с Путин.

 

Сподели