Уволненията и оставките на най-големия новинарски сайт в Унгария след срещата на върха на ЕС създават момент на тревожна символика

Открито писмо на МFRR  

Партньорите по бързо реагиране за свободата на медиите (MFRR) са дълбоко загрижени от последните атаки за свобода на медиите в Унгария, които следват само дни след срещата на върха на ЕС, на която премиерът Виктор Орбан похвали положението с върховенството на закона в своята страна.

До

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия,

Чарлз Мишел, председател на Европейския съвет, и

Хайко Маас, Федерален Външен министър от страна на Председателството на Германия на Съвета на ЕС

 

28 юли 2020 г.

Уважаема Председател фон дер Лайен,

Уважаеми Президент Мишел,

Уважаеми Федерален министър на външните работи Маас,

 

Партньорите по бързо реагиране за свободата медиите (MFRR) са силно обезпокоени от тревожната последователност на събитията, засягащи свободата на медиите в Унгария през последните дни: На 22 юли 2020 г. главният редактор на Index.hu Соболч Дул бе уволнен от ръководителя на фондацията, управляваща Index.hu. Същоият отказа да възстанови Дул, въпреки искане за това от редакцията на сайта. В петък тримата водещи редактори на изданието подадоха оставка в отговор на това действие, което те възприеха като пресичането на червена линия. Последваха оставки на повече от 70 журналисти, работещи за портала, в знак на протест срещу това, което определиха като  „края на една ера“.

Index.hu бе най-големият и най-четеният независим новинарски сайт в страната през последните 20 години. Той е собственост на фондация[1] с мандат да защитава неговата независимост. Въпреки това, през юни 2020 г., нюзрумът на Index предупреди, че независимостта му е „в опасност“ (с помощта на обществен барометър, предназначен да проследява подобни заплахи) и цитира „външен натиск, който вещае края на нашата редакция, както я познаваме“. Преди това, Миклош Васили, про-орбанов бизнесмен, който изигра ключова роля в проправителственото поглъщане на други медии в Унгария, най-вече Ориго, бе придобил 50% дял в Indamedia, компанията, която контролира рекламата и приходите на Index.

Във време, в което заплахите за свободата на медиите в Унгария са значителни, приветстваме протестиращите, които излязоха на улиците в Унгария след събитията на 24 юли, призовавайки свободата на печата да бъде защитена, както и за солидарност с всички служители на Index.hu. Хиляди протестиращи тръгнаха към резиденцията на премиера Виктор Орбан, за да предявят безпокойството си от заплахите, изнудването, принудата и упражняването на натиск върху медиите. От 2010 г. правителството на Унгария  систематично демонтира медийната независимост, свобода и плурализъм[2]. Повечето медии в Унгария вече са пряко или косвено контролирани от правителството, докато останалите независими медии са изложени на огромен финансов натиск, дискриминация в достъпа до информация и кампании за очерняне, които имат за цел да подкопаят легитимността им. И ситуацията става все по-отчайваща. Последния мониторинг на плурализма на медиите MPM2020 твърди, че, европейските фондове постоянно се използват за финансиране на проправителствени медии и разпространение на послания на ЕС.

Вълненията в Index.hu следват модел, описан от Международния институт за преса (IPI), член на MFRR по следния начин: “Вместо затвор или насилие, партията на Виктор Орбан FIDESZ предприе целенасочен задкулисен поход за контрол на потока от информация. Независимите търговски играчи са лишени от ресурси чрез манипулирането на медийния пазар от правителството, и след това, веднъж отслабени, попадат в ръцете на приятелски настроени към правителството бизнес фигури. След това те биват или затворени, или превърнати в проорбанови пропагандатори. Така се премахва свободата на печата в Европа през 2020 г.

 Вярваме, че случващото се изпраща много тревожен сигнал към останалата част от Европа, щом тези развития идват само няколко дни след срещата на върха на ЕС, където разпределението на средствата на ЕС беше съвсем неясно условно обвързано с спазването на държавите-членки със стандартите и ангажиментите на правовата държава - отчасти в резултат на съпротивата на Орбан. Съвпадението на двете събития - честването от Орбан на неговата „победа“ за отслабване на механизма на върховенството на закона от страна на Съвета и уволненията и оставките в най-големите независими новинарски сайтове в страната - създава момент на тревожна символика. Правителството на Унгария многократно влизаше в сблъсък с ЕС по отношение на върховенството на закона, докато страната би била сред най-уязвимите от удържане на средства от ЕС при договаряне на такива условия - отчасти заради трайните атаки срещу независимите медии.

Крайно време е ЕС да предприеме действия, тъй като основните права и свободата на медиите вече не са гарантирани в Унгария. Виктор Орбан и FIDESZ изградиха и укрепиха система на превземане на медиите, която изисква мощен отговор от институциите на ЕС. С всички финансови, правни и политически средства.

Настояваме да осигурите въвеждане на ефективен и солиден механизъм на обусловеност ще бъде въведен, който да гарантира, че цялото финансиране от ЕС е обвързано със защитата и спазването на принципите на правовата държава в Европа. Молим ви също така да започнете разследване на медийната собственост и концентрация и състоянието на медийния плурализъм в Унгария.

С оглед на негативния статут на Унгария като модел за подражание и съгласно заключенията на MPM2020, унгарската медийна среда може да представлява висок риск за плурализма на медиите в цяла Европа. Ето защо решителни действия за защита на свободата на медиите в Унгария ще имат ефект далеч отвъд тази страна. На риск е са е изложено не повече или по-малко от европейската демокрация и върховенство на закона.

 Благодаря ви за вашето внимание.

           

Подписано от:

  • Член 19
  • Европейски център за свобода на печата и медиите (ECPMF)*
  • Европейска федерация на журналистите (EFJ)
  • Свободна преса без ограничения (FPU)
  • Международен институт за пресата (IPI)
  • Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT)


[1]  Magyar Fejlődésért Alapítvány, Foundation for Hungarian Progress, owner of Index Zrt, who exercises employer’s rights over employees of Index.hu.
[2]  More details in the report from December 2019 by the International Press Institute (IPI), Article 19, the Committee to Protect Journalists (CPJ), the European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), the European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU) and Reporters Without Borders (RSF), following a joint mission to Hungary.

 

Оригинал на писмото на английски можете да достъпите тук.    

-

*Фондация “БлуЛинк” е член на Eвропейския център за свободата на печата и медиите (ECPMF)

Сподели