Законопроектът за „чуждестранни агенти“ на крайнодясната партия “Възраждане” предизвиква опасения за свободата на медиите

Международният институт за пресата (IPI), Европейският център за свобода на пресата и медиите (ECPMF) и други групи за свобода на печата алармират, че законът изглежда прицелен в критичните медии                            
Долуподписаните международни организации за свобода на медиите и журналисти, вдигат тревога относно проектозакон, внесен в Народното събрание от крайнодясната партия „Възраждане“ (Възраждане), който въвежда понятието за „чуждестранен агент“ в руски стил в закон, включващ потенциални санкции за медии, които получават финансиране от чужбина. БлуЛинк е член на една от тях - Европейският център за свобода на медиите и пресата (ECPMF).
Проектозаконът е разработен от проруската партия "Възраждане", която стана четвъртата по големина фракция в парламента на последните избори и в момента води преговори за съставяне на коалиционно правителство. Въпреки че приемането на закона в настоящия политически климат остава под съмнение, той представлява сериозна заплаха за свободата на медиите, която Европейската комисия трябва да следи отблизо.
Въпреки че напредъкът по законопроекта засега остава в застой, предложението би трябвало да предизвика тревога, като се имат предвид приликите му с прословутия „Закон за чуждестранните агенти“ в Русия, който систематично се използва като оръжие за блокиране и затваряне на останалите медии и неправителствени организации в страната.
В ЕС трябва решително противодействие срещу всякакви усилия за прилагане на подобни закони, поради потенциала им сериозно да подкопаят свободата на медиите. Нито една държава-членка на ЕС не е приела подобно законодателство, въпреки че през 2017 г. Унгария прие закон, който се прилага за чуждестранно финансирани организации и НПО, но изключва пресата, за който по-късно Съдът на Европейския съюз установи, че нарушава правото на ЕС от .
Нашите организации се опасяват, че приемането на такова законодателство в България може да проправи пътя за злоупотреби от всяко настоящо или бъдещо правителство, което се стреми да дискредитира, стигматизира или лиши от финансиране критични и независими средства за масово осведомяване. Такъв законопроект също би бил силно дискриминационен, би създал атмосфера на враждебност към медийните инвестиции и би нарушил пряко правото на ЕС.
Проектът за „Закон за регистрация на чуждестранни агенти“ беше представен от „Възраждане“ на 2 ноември. Законът ще задължи всяка медия, която получава над 1000 лв. (500 евро) годишно от чужд източник, да се регистрира като „чуждестранен агент“ в Министерството на правосъдието. Сред тези, които трябва да се считат за „чуждестранни агенти“, ако бъдат определени като такива, са основателите, мениджърите, служителите, собствениците, партньорите и акционерите на частна медия.
От 1000 до 5000 лв. ще бъдат глобявани отделни журналисти, обявени от министерството за „чужди агенти“, които не се регистрират. Юридически лица, като например медии, ще бъдат глобени от 5000 до 10 000 лв. На тези медии също няма да бъде разрешено да получават пари от държавни фондове, като държавни приходи от реклама. Законът ще се прилага за медии, организации и неправителствени организации.
Освен че се прилага за пари, идващи от авторитарни държави като Русия или Китай, това ще включва и грантове от държави-членки на ЕС и Съединените щати. Единственото изключение от правилото би било за финансиране и грантове от самата Европейска комисия.
Моментът на този законопроект също повдига големи въпроси относно неговия мотив. Отбелязваме, че предложението идва малко повече от месец, след като председателят на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов се опита да изгони четири частни медии – „Дневник“, „Капитал“, „Клуб Z“ и „Медиапул“ – от пресконференция и ги нападна, че са „чужди агенти“, с което си навлече публично осъждане. И четирите се финансират отчасти от грантове от САЩ, но се възприемат като професионални и независими източници на новини в България.
Нашите организации трудно избягват извода, че законопроектът за „чуждестранния агент“ на „Възраждане“ изглежда има ответен характер и е насочен предимно към медиите, критични към политиката на партията. Друга цел, която ще бъде засегната от закона, е “Свободна Европа”, българският клон на Радио Свободна Европа/Радио Свобода, който се финансира от Конгреса на САЩ.
Въпреки че вероятността този законопроект в крайна сметка да стане закон е съмнителна, ще е необходима бдителност. Основателни са изразените опасения за несъвместимостта на законопроекта както с правото на ЕС, и с българската конституция. За да продължим напред, жизненоважно е демократичните партии в България да се обединят в опозиция срещу законопроекта и да гарантират, че той няма да премине в парламента.
Призоваваме "Възраждане" да оттегли проектозакона и да се въздържа от бъдещи атаки срещу независими медии. Нашите организации ще продължат да следят отблизо ситуацията, да предупреждават за по-нататъшно развитие и планират да организират международна мисия за свобода на печата в България в началото на следващата година, за да оценят по-широкия климат за свободата на медиите.
Подписали:

  • Балканска инициатива за свободни медии (BFMI)
  • Европейски център за свобода на пресата и  медиите (ECPMF)
  • Европейска федерация на журналистите (EFJ)
  • Международен институт по пресата (IPI)
  • OBC Transeuropa (OBCT)


Това изявление  е част от Механизма за бърза реакция за свобода на медиите (MFRR), общоевропейски механизъм, който проследява, наблюдава и реагира на нарушения на свободата на печата и медиите в държавите-членки на ЕС, страните-кандидатки и Украйна. Проектът е съфинансиран от Европейската комисия.

Сподели